Fakultet

Jedina interdisciplinarna akademska institucija u Hrvatskoj

Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova Sveučilišta u Rijeci (FABRI) jedina je akademska institucija u Hrvatskoj akreditirana u interdisciplinarnom području istraživanja. S više od 60 zaposlenika, FABRI teži izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju uz najsuvremeniju infrastrukturu.

Značajan doprinos hrvatskoj znanosti od 2008. godine

2008. godine osnovan je Odjel za biotehnologiju i smješten na sveučilišnom kampusu, te predstavlja jednu od najuspješnijih hrvatskih znanstvenih cjelina, kako po broju znanstvenih publikacija tako i stipendijama za istraživanja po znanstveniku. Odjel za biotehnologiju je 2023. godine preimenovan u Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova. 

Studijski programi

Studenti prijediplomskog studija Istraživanje i razvoj lijekova svoje akademsko obrazovanje moći će nastaviti na jednom od četiri diplomska studija; Medicinska kemija, Istraživanje i razvoj lijekova, Biotehnologija u medicini ili diplomskom studiju koji se izvodi na engleskom jeziku, Biotechnology for the Life Sciences. Kao diplomirani magistri struke, moći će nastaviti školovati kroz doktorski studij Medicinska kemija, ili se zaposliti u industriji ili akademiji.

Prvi laboratorij za ispitivanje kvalitete lijekova s GMP certifikatom u regiji

2021. godine, u suradnji s lokalnom farmaceutskom tvrtkom JGL, fakultet je uspostavio Laboratorij za ispitivanje kvalitete lijekova s ​​certifikatom dobre proizvođačke prakse (GMP), odobren od strane nacionalne regulatorne agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Ovo je prvi GMP laboratorij u okviru akademske zajednice u našoj regiji.

Aktivnosti studenata

Osim u akademskom obrazovanju, naši studenti su izrazito su aktivni u djelovanju udruga i studentskih zborova. Udruga studenata biotehnologije (USBRI) osnovana je 2014. godine te okuplja kreativne i ambiciozne studente Fakulteta koji u suradnji sa Sveučilištem provode mnogobrojne projekte znanstvenog, edukativnog, zabavnog i sportskog tipa. Neki od uspješnih projekata Udruge uključuju Putujuće znanstvenike, Kuglice dobrih želja, Studenti mentori, STEM Games, Ljetna škola SOBRI, izrada prirodne kozmetike NATURIS, sudjelovanje u karnevalskoj grupi Kampus. 

Nadalje, studenti Fakulteta imaju aktivno predstavništvo u studentskom zboru Fakulteta (SZ Biotech) i Sveučilišta (SZSUR) gdje štite interese kolega studenat i sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na kvalitetu života studenata, kvaliteti studijskog procesa i studijskih programa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava kao i potraživanje financijskih sredstava za sufinanciranje studentskih projekata Fakulteta. 

Brojni naši studenti sudjelovali su na ERASMUS programima, a pod mentorstvom profesora Fakulteta, svake godine aktivno sudjeluju na projektima Otvorenog dana Fakulteta i europske Noći istraživača.

Ažurirano 20.05.2024.

Skip to content