32. Sastanak Europskog društva za klinička istraživanja u pedijatriji

04.06.2024.
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

U organizaciji Klinike za dječje bolesti Zagreb, Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora te Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova Sveučilišta u Rijeci, u Opatiji je od 24. do 25.5.2024. godine održan 32. Sastanak Europskog društva za klinička istraživanja u pedijatriji (32nd Meeting of the European Society of Paediatric Clinical Research, ESPCR).
ESPCR je osnovano 1992. godine s ciljem promicanja izvrsnosti u pedijatrijskim istraživanjima i unapređenja pedijatrijske kliničke skrbi. Osnivač društva je prof. Radvan Urbanek, poznati njemački pedijatar koji je utemeljio odjel pedijatrijske alergologije i pulmologije u Sveučilišnoj klinici u Freiburgu, a od 1990. do 2006. godine bio predstojnik Sveučilišne dječje bolnice u Beču. Prvih nekoliko godina sastanci su se održavali u Austriji. S jačanjem međunarodnih kontakata sastanci su idućih godina organizirani u susjednim zemljama – Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.
ESPCR sastanak je ove godine po prvi put održan u Hrvatskoj. U dvodnevnom radu skupa sudjelovalo je više od 100 učesnika iz 10 europskih zemalja – specijalizanata iz pedijatrije, mlađih pedijatara, znanstvenika i eminentnih stručnjaka iz raznih područja pedijatrije. Uvodnim govorima sudionicima skupa su se obratili prof. dr. sc. Jelena Roganović, predsjednica Organizacijskog odbora; prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb i predsjednik Znanstvenog odbora; prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac s Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova, članica Organizacijskog odbora, te prof. dr. sc. Aida Mujkić, predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva. Plenarno predavanje „Genomics as a Basis for Precision Medicine“ održala je prof. dr. sc. Sonja Pavlović s Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering Univerziteta u Beogradu.

Prvog dana sastanka održana je radionica o farmakogenomici u eri sekvencioniranja nove generacije u sklopu „PharmGenHUB“ projekta financiranog u okviru Obzor 2021 programa (HORIZON-WIDERA-2021) Europske komisije. Uz zanimljivu i uspješnu radionicu, održano je 46 prezentacija iz područja bazične znanosti, bioinformatike u dječjoj i adolescentnoj medicini, neonatologije, pedijatrijske alergologije i imunologije, endokrinologije, gastroenterologije, hematologije i onkologije, kardiologije, nefrologije, neurologije, pulmologije, translacijske i urgentne medicine.
Nakon znanstvenih i stručnih izlaganja te moderiranih rasprava, identificirane su ključne poruke o značaju kliničkih istraživanja u pedijatriji za razvoj sigurnih lijekova, preventivnih i terapijskih intervencija i smjernica dobre kliničke prakse, te etičkim pitanjima u longitudinalnim istraživanjima dobrobiti djece. Najavljen je idući ESPCR u svibnju 2025. u Beču. U ugodnom i inspirativnom okruženju Opatije, sastanak je potvrdio izuzetnu priliku za osnaživanje postojeće suradnje te stvaranje novih komunikacija i prijateljstava u ovoj snažnoj pedijatrijskoj zajednici.
Prof. dr. sc. Jelena Roganović

Skip to content