Znanstvena djelatnost

SLING seminar održan 21. lipnja 2012 na Kampusu Sveučilišta

21. lipnja 2012 je u organizaciji Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom prof. dr. sci. Jasne Peter Katalinić i doc. dr. sci. Sandre Kraljević Pavelić u suradnji sa Znanstveno-tehnološkim parkom Sveučilišta u Rijeci STePRi i evropskim umreženjem SLING ( „Serving life science information for the next generation within the 7th framework programme“, hrv. „Usluge informatike iz 7. okvirnog EU projekta za slijedeće generacije u znanostima života“)  održan jednodnevni seminar pod naslovom  „Izvori informacija u biotehnologiji“. Više...


Sveučilište u Rijeci novi je pridruženi član konzorcija ITFoM

Objava: 03.04.2012.
Jedna od najmoćnijih novih inicijativa evropskih znanstvenih institucija „IT Future of Medicine“ („ITFoM“) izabrala je Sveučilište u Rijeci kao svog novog pridruženog člana. Tako se Sveučilište u Rijeci uvrstilo u skupinu institucija  javnog sektora i tvrtki širom Europe, čiji je cilj usmjeravanje sadašnjih i budućih tehnoloških inovacija za dobrobit europskog stanovništva. Više...Iz medija

Hrvatski znanstvenik pokrenuo paneuropski megaprojekt personalizirane medicine. Više...

 
Iz medija

Na inicijativu pročelnika Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Krešimira Pavelića Europska znanstvena zaklada (ESF) pokrenula je akciju koja bi mogla imati dugoročne pozitivne posljedice po europsku medicinu, a riječ je o organiziranju pan-europskog mega-projekta koji bi trebao korjenito promijeniti stanje u medicini agresivnijim pristupom primjene novih visokoprotočnih metoda analize genoma i proteoma. Naime, početkom srpnja prof. dr. Pavelić se u Bruxellesu sastao s vodećim stručnjacima kojima je izložio ideju o projektu kojim bi se u idućih pet do deset godina usavršile i primijenile metode koje bi dobrim dijelom nadomjestile neke od invazivnih dijagnostičkih postupaka te omogućile da se bolest otkrije u ranoj fazi, ali i da se nađu bolji lijekovi koji se temelje na prirodi bolesti. Više...


Znanstvenici Riječkoga Sveučilišta uključeni u nov istraživački projekt - Testiranje lijekova protiv tumorskih bolesti

Član istraživačkog tima bit će jedan od najistaknutijih znanstvenika na polju istraživanja antivirusnih lijekova prof. dr. Erik De Clercq

Sveučilišni odjel za biotehnologiju za mjesec će dana započeti s testiranjem potencijalnih lijekova protiv tumorskih i virusnih bolesti, a prema najavama pročelnika Odjela prof. dr. Krešimira Pavelića, član istraživačkog tima bit će i jedan od najistaknutijih znanstvenika današnjice na polju istraživanja antivirusnih lijekova prof. dr. Erik De Clercq s belgijskog Rega Institute for Medical Reseach Leuven.

Novi list: "Testiranje lijekova protiv tumorskih bolesti"Otvaranje Sveučiličnog odjela za biotehnologiju

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci od 29. rujna 2008. godine osnovan je Sveučilišni odjel za biotehnologiju, kao znanstveno-nastavna sastavnica Sveučilišta. Djelatnost Odjela je sudjelovanje u izvedbi studijskih programa i studija te razvoj znanstvenog i stručnog rada u znanstvenom polju biotehnologija u biomedicini.

Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci sklopio je 04. veljače 2009. godine Ugovor o istraživanju i razvoju bioloških utjecaja na ionsku izmjenu baziranu na alumosilikatima sa kanadskom tvrtkom Nano100T Solutions Inc. iz Montreala.

Znanstveni rad djelatnika Odjela odvija se kroz projekte prihvaćene i financirane u sustavu znanosti Republike Hrvatske ili u sklopu međunarodne suradnje.

Projekti u sustavu znanosti RH    

Voditelj studija Krešimir Pavelić glavni je istraživač i voditelj projekta „Molekularna obilježja miofibroblasta Dupuytrenove bolesti“ koje se nalazi unutar programa “Integrativna genomika i proteomika u istraživanju raka„.
Krešimir Pavelić je također voditelj projekta “Finalizacija cjepiva protiv herpes genitalisa” i “Razvoj lijeka za liječenje oboljelih od Dupuytrenove kontrakture” kojeg  financira Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Hrvatske.
 
Međunarodna suradnja

Suradnja znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci sa znanstvenicima iz inozemstva razvijena je kroz međunarodnu suradnju:
1.Functional Genomics Center Zurich (FGCZ), Zurich, Švicarska (P. Gehrig, R. Schlapbach)
2.Waters Corporation, Manchester, Velika Britanija (M. Kennedy, H. Vissers)
3.Department of Cell Biology, Neurobiology and Anatomy, University of Cincinnati Medical Center, Ohio, SAD (Peter J. Stambrook)
4.European Molecular Biology Laboratory – Proteomics Core Facility, Heidelberg, Njemačka (T. Franz)
5.Mayo Clinic Foundation, Rochester, Minnesota, SAD (S. Vuk-Pavlović)
6.University Hospital Eppendorf, Hamburg, Njemačka (H.J. Seitz)
7.Department of Biological Sciences, Bowling Green State University, Bowling Green, Ohio, SAD (R. Huber)
8.Antropology and Human Genetics Institute, Eberhard-Karls University, Tuebingen, Njemačka
9.Cornell University, Ithaca, New York, SAD
10. Technische Universität Wien, Beč, Austrija (C. Kubicek)
11. Pacific Northwest National Laboratory, William R. Willey Environmental Molecular Laboratory, Richland, WA, SAD (LJ. Paša-Tolić)
12. University of Münster, Institute of Medical Physics and Biophysics, Münster, Njemačka (J. Peter-Katalinić)
13. Institute of Pharmacology, Center for Biomolecular Medicine, Medical University Vienna, Beč, Austrija (Harald H. Sitte)
14. Queensland Brain Institute, University of Queensland, Australija (David J. Adams)
15. Laboratory for Processing and Characterization of Polymers Faculty of Mechanical Engineering University of Maribor, Slovenija (prof. dr. sc. Karin Stana Kleinschek, dr. sc. Lidija Fras-Zemljič)
 
.